PR-CV 434: El Surar, La Barraca de Pedra Seca i El Puig Agut de Llutxent

//PR-CV 434: El Surar, La Barraca de Pedra Seca i El Puig Agut de Llutxent
PR-CV 434: El Surar, La Barraca de Pedra Seca i El Puig Agut de Llutxent2017-12-27T11:24:39+00:00

Descripción del proyecto

PR-CV 434: El Surar, La Barraca de Pedra Seca i El Puig Agut de Llutxent

PR-CV 434 (1)

PR-CV 434 (2)

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

Accés al sender Llutxent. Centre població. Carretera CV 610 a Xàtiva i la CV 60 Gandia
Distància 18,4 kM
Desnivell 358 desnivell net, 533 desnivell acumulat
Punt de partida Avinguda del Mont Sant (LLutxent)
Punt d’arribada Avinguda del Mont Sant (LLutxent)
Dificultat Alta
Duració 5 h 52min
Connexions amb altres senders GR- 236
Recorregut Avinguda del Mont Sant (LLutxent) – Camí de la serra – Camí de la Catalana (Caseta de Villa Bota) Camí del Surar (encreuament Senda del Camp de l’Ase) Camí de Pujol – Camí del troncar – Riu Pinet – Carrer la Plana (Llutxent) Avinguda del Mont Sant (Llutxent)

DESCRIPCIÓ PR-CV 434

Eixim des de la Plaça Major de Llutxent , seguim pel carrer Porxes, tot recte. Trenquem a l’esquerra i pel carrer Bonaire, molt pintoresc, primer carrer a la dreta. Baixem cap avall fins la carretera que va a Pinet. Passem enfront, on tenim el panell publicitari que ens explica geogràficament la ruta de PR-CV 434.

Ens dirigim en direcció sud, per la farmàcia, cap al carrer la Plana. Ja en aquest carrer seguim tot recte. Estem al camí de la Serra o del Corral de Bataller. Eixim del poble pel GR-236. Passem la fàbrica de palets ,baixem i creuem el torrent anomenat riu de Pinet, afluent del riu Vernissa. Seguim amunt i a l’altura on s’acaba l’asfaltat, trenquem a l’esquerra per visitar la barraca de pedra de ´´Mingo Viola“, camuflada per un garrofer. Caldria protegir aquestes construccions de pedra seca com a patrimoni local!

Tornem al camí principal, passem els corrals de Bataller i de Murillo, construccions de ramaderia; dir-vos que són prou abundants per tot el terme, en tenim uns 34. Prosseguim per l’esmentat GR-236, ens desviem pel camí de la dreta, el de La Catalana, creuem el barranc Ample i tirem a l’esquerra per la caseta de Juanito “Diari” amunt. Si ens adonem, observarem com l’home ha creat bancals amb marges de pedra seca per conrear sobretot oliveres; eren temps de fam i hi havia que subsistir. Gràcies a aquesta tasca, la nostra serra no s’ha desertitzat i a més a més moltes famílies del poble han trobat feina fent marges de pedra en les zones turístiques de la Marina Alta com Xàbia i Benissa.

Pugem poc a poc , a l’esquerra la cova Saranyana i els alts dels Perdigars, deixem el barranc del Baladret, que va de nord a sud a la nostra dreta, on observarem un forn de calç. En tenim localitzats una cinquantena. Ja dalt, estem en la Catalana on pins, coscolls, argelagues, romers , timons i alguns ocells com els gafarrons, els verderols, els pits roigs, els soliguers, etc., són els nostres acompanyants. Albirem les primeres serralades de la Safor. Al sud-est, el pic de la Cuta ens aguaita.

A la dreta surt una senda la qual ens porta a la cova Fonda. Seguim pel camí ample i a uns pocs metres, a l’esquerra, es troba el dipòsit de la Catalana, en mal estat. Caldria arreglar-lo. Arribem a la caseta de Rafel de Bota. Allí mateix doblem a l’esquerra. Sempre estem pujant per un camí també ample però dolent i passant per la “Carabassera”i Les Siselles, ens dirigim a la carena del barranc del Batla Mala, mal anomenat barranc del “Maricón”, i per la vessant de ponent, cap al Puig Agut, punt geodèsic amb més de 500 m d’altitud.

Cal desviar-se quan ja hem passat de vista el pic del Puig Agut per un senderol molt estret i brut que hi ha a la dreta, ens l’indica un muntonet de pedres. En uns deu minuts estem dalt. Val la pena pujar si bufa el ponent . Des del cim divisarem, seguint les agulles d’un rellotge: al nord, l’Alt de la Lletrera; al nord-est, el Montdúver; a l’est, l’illa d’Eivissa i el Montgó; al sud-est, el pic de La Safor i la Cuta; al sud, Serrella, Aitana i la penya “El Barco”; al sud-oest, el Benicadell i el Montcabrer; a l’oest, Llutxent amb tota La Vall d’Albaida i al sud-oest, la Penya Migdia. Després de les fotografíes pertinents, baixem per continuar la marxa.

S’adrecem amunt, cap a la penya del Recer, la qual ens protegeix del ponent, on abunda la terreta d’escurar i per tant la pebrella; bon lloc per a esmorzar i albirar les magnífiques panoràmiques que ens ofereix l’esmentat barranc del Batla Mala, indret on abunden fonts d’aigua i a més a més divisem El Montgó i la Mediterrània. Un últim esforç ens duu dalt de la serra Marxuquera on el paisatge ens segueix deixant-nos meravellats. Prosseguint el trajecte, arribem al Bancal de Viscaio i a la dreta, la foieta de Bruno. Sense desviar-nos, anem uns dos quilòmetres. A l’esquerra, passem pel costat de l’ullal de la Lloma Plana, continuem i poc a poc, deixant a la dreta un altre forn de calç mig camuflat per la llenya, arribem al pla de la caseta del Diari, indret que caldria recuperar com a refugi. Prosseguim el camí. Arribem al pla de la Terrerola, deixant a l’esquerre la senda que ens portaria al Cap de l’Ase. Cal continuar recte gaudint de la recuperació de la flora mediterrània. Passem per un bosquet de carrasques joves. Arribem a un bifurcació de camins. Agafem el de l’esquerre.

Estem baixant per la costa del Surar. Devem anar amb molta precaució. El camí es bo però degut a les pedres soltes, podem esvarar-nos. Divisem la Foieta i el poble de Pinet.Lla penya Migdia un poc a la dreta ens vigila; cap al centre, el bosc del pinar de l’Avenc; a l’esquerra el pinar recuperat del Cap de l’Ase i ja en la llunyania, la resta de la Vall d’Albaida. La major part del camí és de baixada. Està asfaltat. Ja baix, agafem el primer camí ample a l’esquerra que ens durà al Pujol. Bancals d’oliveres i ametlers són el nostre veïnat. Deixant a la dreta el xalet de Domingo Bonora, agafem el camí de la dreta. Estem arribant i deixant al mateix temps el pla del Pujol. Passem pel costat de la caseta de ´´Joaquin“ de Gargori. I baixant poc a poc, després de passar una forta pendent, arribem a les rodalies de la Malladeta el Bou. Avancem com si estiguérem dins una vall xicoteta fins arribar al Barranc de la Molà, tot a mà dreta. El camí és de terra d’arena. Avancem pel camí i arribem a la Poletana. Amb cura anem també baixant fins a un camí asfaltat. Doblem a la dreta. Estem en el trajecte que ens duu a Llutxent .

Sense deixar-nos l’asfaltat, creuem el torrent del riu Pinet i caminem junt a un ample bancal d’oliveres blanquetes. A la fi del bancal, abans d’arribar a la carretera, trenquem a l’esquerra i baixem a l’esmentat torrent. Continuem recte , observant el desequilibri natural existent. Passegem uns dos-cents metres per dins del torrent , on el baladre i els esbarzers són els nostres veïns. Seguim per un camí ample el qual va paral·lel al torrent i quan passem una caseta rústica blanqueta, al final d’una pujada, seguim recte, deixant-nos el camí. Pugem per un senderol prou costerut amb pedra solta. Ja dalt, el camí s’eixampla. Els tarongers apareixen de sobte. Deixem un xalet i la fàbrica de palets a mà esquerre. Agafem un camí ample a la dreta que ens dura a uns xalets fins a la carena on podem divisar l’ermita i el convent. Estem a la Plana. Passem pel costat d’una caseta menuda blanqueta amb una piscina xicoteta, és la caseta de Minguet el “Peleret”. Seguim el camí, rodejats d’ametlers, arribem a un creuer de camins. Tirem a l’esquerra cap avall. Arribem al poble. Trenquem a la dreta i per un carrer ample, La Plana, el seguim fins la carretera de Pinet. Doblem a la dreta i per la vorera de la carretera, pel costat de la farmàcia local, arribem al punt de partida: el Calvari vell.

DESCRIPCIÓ DE LA VARIANT Nº 1 (V-1)

Eixim des de la Plaça Major de Llutxent , seguim pel carrer Porxes, tot recte. Trenquem a l’esquerra i pel carrer Bonaire, molt pintoresc, primer carrer a la dreta. Baixem cap avall fins la carretera que va a Pinet. Passem enfront, on tenim el panell publicitari que ens explica geogràficament la ruta de PR-CV 434. Prosseguim en direcció Pinet. El barri de la Costa el deixem a l’esquerra. Creuem la carretera i agafem una via de passeig junt a la dreta. Un xicotet jardí ens recorda la nostra història de Moros i Cristians. Cal seguir amunt. Travessem la carretera del convent i tot recte fins una baixada. Cal tornar a creuar la carretera i tirar com per on ho ens indica una senyal de PR-CV 434 en direcció a l’Alt de la Lletrera. Estem a la partida de les Desèries. Xicotets bancals, arbustos i matolls ens alegren la vista. Al nord, divisem el Castell del Xiu. A l’est, les nostres serres conreades i hermes. Al sud, Benicolet i els pobles de l’ombria: Terrateig, Montixelvo…I a l’oest, el convent, l’ermita i Llutxent. Anem baixant amb molta precaució. Hi ha molta pedra solta. Arribem al PR-CV 434. Junt al riu de Pinet. Si doblem a la dreta tornem a Llutxent i si trenquem a l’esquerre ens dirigim cap al Surar.

DESCRIPCIO DE LA VARIANT Nº 2 (V-2)

OBSERVACIÓ: la descrivim de ponent a llevant.

Eixim del poble pel GR-236 i pel PR-CV 434 pel carrer de la Plana i sense deixar-los, passem dos corrals de ramaderia. Arribem a una bifurcació de camins. Continuem pel que ens indica cap a l’Alt de Barreres, el de l’esquerra. Després de passar un xicotet pla d’oliveres i ametlers, el Pla de la Simeta, arribem a una altra bifurcació, agafem el camí de la dreta. Passem junt a un corral de ramaderia i poc a poc anem entrant en una foieta fins arribar a una caseta nova. Ens deixem el camí ample i agafem un senderol recte amunt, hi ha molta pedra solta, caminem amb molta precaució el camí s’empina i poc a poc anem pujant i gaudint de les vistes que ens oferixen les muntanyes de Llutxent. El bosc valencià s’ha recuperat després d’un cremat. Xafem terreta d’escurar on la pebrella es la nostra veïna poc a poc arribem a la cova del Rafal, lloc molt conegut i utilitzat pels caçadors per a passar la nit o guardar-se d’una tronada. Tornant al camí, aquest presenta prou dificultat degut a que esta molt desfet pel pas de les motos. Caldria arreglar-se amb escalons de pedra. Anem amb molta cura. Pugem tranquil·lament la lloma la cova i gaudim molt mes de les vistes panoràmiques que l’entorn ofereix: els cingles de les Penyes de la Àliga i el barranc Aspre . A l’ombria, podem divisar un forn de calç poc a poc seguim pujant. Ja dalt, passem un raconet de terra fèrtil, l’anomenat bancal de Viscaio, fins arribar al PR-CV 434 enfront de la foieta de Bruno. Divisem la Mediterrània. A la dreta, cap a la Catalana i a l’esquerra cap al Surar. També podem tornar per on hem vingut.

DESCRIPCIÓ VARIANT Nº 3 (V-3)

Es trobem al punt de partida, al Calvari vell. En direcció sud, junt a la farmàcia arribem al carrer La Plana. A un cent metres agafem la senyal del PR-CV 434 que indica l’Alt de la Lletrera. Sense deixar-lo, entre xalets ametlers i tarongers, baixem amb cura per un assegador que arriba al torrent del riu Pinet. No l’hem de creuar seguim per l’esmentat PR-CV 434 junt al riu Pinet, al cap d’una estona caminem al llit de mateix riu. Divisem el castell del Xiu fins acreuar-lo i pujant un poc, arribem a un camí asfaltat i tirem a la dreta. Estem sempre al mateix PR-CV 434. Observem bancals d’oliveres blanquetes tornem a creuar el torrent ja anomenat. Pugem poc a poc sense deixar l’asfaltat. A uns cent metres ve una bifurcació abancalament d’oliveres i ametlers són els nostres acompanyants evitant la desertització d ela nostra serra. Pugem i quan el camí planeja un poc cal desviar-se per visitar la barraca de pedra de Toni l’Andalús, capella Sixtina de les nostres barraques de pedra. Reprendrem l’assegador que ens portarà altra vegada al senderol marcat i continuem amunt. Passem junt a un forn de calç, seguim pujant, arribant al l’Alt de la Xoquera on podem albirar el Xiu, l’ermita el convent Llutxent i els bancals conreats i l’abancalament etc. Arribem a un camí ample. Tirem a la dreta. Passem el corral de Santouet el pastor més famós que teníem a Llutxent. Arribem a un altre camí ample i trenquem a l’esquerre i poc a poc arribem al corral del ´´Gordo“ o de Català amb un garrofer davant i una figuera d’ull de perdiu a la dreta del camí. Ens dirigim amunt i fregant les parets del d’un xalet continuem pujant amb molta cura. El camí ample desapareix. Seguim per la senda senyalada i ens parem a observar el forn de calç, anomenat del Moro, ja que el van coure per dur a terme un any la festa de moros i cristians. Aquests forns també deurien protegir-se junt a les barraques de pedra! Pugem poc a poc i, a mà dreta podem divisar els cridaners cingles de les Penyes de l’Àliga. Ja quasi dalt i deixant el senderol, arribem a la serra de Barreres on hi ha una caseta típica de serra. Té una quadra on l’animal descansava , es guardaven les eines de llaurança i un aljub. S’adonem de l’esforç sobrehumà que duia a terme la gent pobra per a subsistir, construint uns marges de pedra seca per plantar oliveres i així obtindre oli. Divisem les serres de Llutxent i sobretot, el Rafal, poblat morisc. Albirem la immensitat de la Vall d’Albaida. Tornem arrere per agafar la senda marcada. Seguim pujant s’adonem de la recuperació del sotabosc mediterrani i gaudim dels barrancs que anem deixant al nostre pas. Passem per la mallalteta del Sapo, arribem a un creuer continuem amunt i poc a poc, respirant aire pur arribem al PR-CV 434. A l’esquerre cap al Surar i a la dreta, cap a la Catalana.

DESCRIPCIÓ DE LA VARIANT Nº 4 (V-4)

Estem sempre al mateix PR-CV 434. Pugem poc a poc. Prosseguim la ruta sense deixar el traçat asfaltat. Quan s’acaba l’asfalt, un tros més endavant, es presenta una bifurcació. (A la dreta: D-3). Cal agafar el camí ample de l’esquerra que ens du pel Pla de Badenes cap al Pujol. Passem un bosquet de pins, a mà dreta. Baixem i abans d’arribar a una corba, apareix un senderol que ens durà al forn de calç del Campanar. Tornem al camí ample i seguim avant. Uns cent metres més avant hi ha un entrador a mà dreta. Entrem i ens sorprendrà l’aparició d’una preciosa i original barraca de pedra: la barraca de Pepe Codi retornem al camí principal. Anem pujant poc a poc, observant abancalaments d’ametlers i oliveres i algunes casetes de camp. L’itinerari va fent-se dificultós. Arribem dalt al Pla del Pujol: bancals d’ametlers i oliveres dibuixen el paisatge. Sense deixar el recorregut i passant pel costat del corral de bestiar, ens acostem a un creuer de camins. Si volem anar al Cap de l’Ase, agafem el de la dreta (V-5). Si volem tornar al poble, trenquem a l’esquerre pel PR-CV 434. I si volem pujar al Surar cal tirar recte, passant junt a la caseta de Domingo Bonora.

DESCRIPCIO DE LA VARIANT Nº 5 (V-5): AL CAP DE L’ASE 1.

  1. Seguint el PR-CV 434:

Podem dur-la a terme des del Pla del Pujol ( d’oest a est) o a l’innervés des de la Terrerola. Per arribar als punts de partida cal moure’s sempre des del PR-CV 434. Arribem a un encreuat de camins. Deixem a mà esquerra la caseta de Domingo Bonora que ens porta al Surar i a la dreta el corral del Pujol. Prosseguim recte i ens dirigim cap a llevant, a l’est, cap a la caseta de Manolito Bonora. Abans d’arribar, ix una senda nova, cap a la dreta, feta per les motos per dins d’un barranquet, la qual sense deixar-la, anem pujant pel barranc dels Castellets. Divisem a l’esquerra la costa del Surar, camí ample i empinat. Cal anar poc a poc perquè la senda és molt costeruda. Ens meravellem de la regeneració del sotobosc valencià i arribem, passant junt a un xicotet forn de calç, al pinaret del Cap de l’Ase , creuant-lo tranquil·lament. Aquest pinar de pi pinyoner és un indret que va ser cremat, on el bosc mediterrani manifesta la seua capacitat de recuperació. El llentiscle, l’aladern, el coscoll, el bruc o cepell, el timó, el romer, l’argelaga, l’arbocer, sarsaparrella, … I que junt al porc senglar, la perdiu, el verderol el gafarró, la terrerola, el lluïdet, el pit roig, la cardenera, el mussol, el soliguer, l’àliga, la gineta, la gardunya, l’esquirol … Són els seus habitants. Podem esmorzar, dinar i descansar, no hi ha aigua. Sense deixar el senderol, arribem altra vegada al PR-CV 434 que comunica El Surar, a l’esquerra amb la Catalana, a la dreta. Ens trobem a l’Alt de la Terrerola, nom de pardalet.

  1. També podem aplegar des de la variant Nº 4 (V-4):

Estem sempre al mateix PR-CV 434. Pugem poc a poc. Prosseguim la ruta sense deixar el traçat asfaltat, abandonant el PR-CV 434, prosseguint en direcció al Rafal. Taules d’oliveres blanquetes de terra fèrtil són els nostres guardes. Quan s’acaba l’asfalt, un tros més endavant, es presenta una bifurcació. (A la dreta: D-3). Cal agafar el camí ample de l’esquerra que ens du pel Pla de Badenes cap al Pujol. Passem un bosquet de pins, a mà dreta. Baixem i abans d’arribar a una corba, apareix un senderol que ens durà al forn de calç del Campanar. Tornem al camí ample i seguim avant. Uns cent metres més avant hi ha un entrador a mà dreta. Entrem i ens sorprendrà l’aparició d’una preciosa i original barraca de pedra: la barraca de Pepe Codi retornem al camí principal. Anem pujant poc a poc, observant abancalaments d’ametlers i oliveres i algunes casetes de camp. L’itinerari va fent-se dificultós. Arribem dalt al Pla del Pujol: bancals d’ametlers i oliveres dibuixen el paisatge. Sense deixar el recorregut i passant pel costat del corral de bestiar, ens acostem a un creuer de camins. Si volem anar al Cap de l’Ase, agafem el de la dreta (V-5). Si volem tornar al poble, trenquem a l’esquerre pel PR-CV 434. I si volem pujar al Surar cal tirar recte, passant junt a la caseta de Domingo Bonora.

DESCRIPCIÓ DE LA VARIANT Nº 6 (V-6)

Eixim des de la Plaça Major de Llutxent , seguim pel carrer Porxes, tot recte. Trenquem a l’esquerra i pel carrer Bonaire, molt pintoresc, primer carrer a la dreta. Baixem cap avall fins la carretera que va a Pinet. Passem enfront, on tenim el panell publicitari que ens explica geogràficament la ruta de PR-CV 434. Ens dirigim en direcció sud, per la farmàcia, cap al carrer la Plana. Ja en aquest carrer, seguim tot recte. Estem al camí de la Serra o del Corral de Bataller. Eixim del poble pel GR-236. Passem la fàbrica de palets. Agafem el camí de la dreta que ens indica cap a la Font de l’Esbarser. Seguim el sender i baixem al Clot del Ros, observant bones taules d’oliveres. Creuem el torrent del riu Pinet. Pugem amunt, marges de pedra ens acompanyen. Ens trobem a la partida dels Barrancons. Caminem, i en una baixadeta, observem la barraqueta de pedra seca de Camilo el Xurro, construcció on caben un parell de persones. Anem serrejant fins arribar a un torrent. Camegem per dins d’ell una estoneta. Deixem el torrent i prosseguim el trajecte per un senderol llarg i empinat junt a un marge llarg i alt que ens crida l’atenció. Després de passar una corba, l’assegador es suavitza. Arribem a un camí ample i doblem a l’esquerra. Uns segons més tard, cal entrar a l’esquerra, per una fillola, cap a una serra d’oliveres blanquetes molt grans; a la segon taula, girem a la dreta, i al final, ens sorprendrà una altra barraca de pedra molt original construïda per Saoro l’Alcaldot. Tornem al camí ample i girem a l’esquerra. A pocs metres, deixem el camí principal i ens desviem a la dreta seguint les senyals. Arribem al Pla dels Pinarets. Observem la recuperació de la serres destruïdes pel foc. Deixem un forn de calç a la dreta. Estem baixant pel cara-sol de la Fonteta de l’Esbarser. Ja quasi baix, observem a mà dreta un forn de calç. Prosseguim fins arribar a l’original alcavó de la font esmentada. Aigua no potable. Des d’aquest indret es volia portar l’aigua al poble. Ni puja ni baixa el nivell, no s’ha conegut mai secar-se. Tornem arrere i creuem el barranc per passar a l’ombria. Pugem poc a poc, està molt empinada la senda. Divisem barrancs i bancals. Quan el camí planeja hem arribat al Racó del Pi. L’assegador ens duu a un altre senderol. Continuem a l’esquerra. Baixem poc a poc. Passegem per una carena, deixant a mà esquerra el Barranc dels Gargoris i a mà dreta, el Barranc dels Magrets. Estem arribant a La Catalana. Creuem la serra de, Joaquim de l’Aurora, deixant a mà dreta una senda que ens portaria a la Cova Fonda i al Castell de Vilella. Avancem senda amunt i amb un poc a de paciència arribem al PR-CV 434 i al GR-236 on està el depòsit de La Catalana que deuria de recuperar-se. Si doblem a l’esquerra, tornem a Llutxent. Si trenquem a la dreta, ens dirigim al Puig-Agut pel sender local PRCV 434.

DESCRIPCIÓ DESVIAMENT Nº 1 (D-1)

Eixim des de la Plaça Major de Llutxent , seguim pel carrer Porxes, tot recte. Trenquem a l’esquerra i pel carrer Bonaire, molt pintoresc, primer carrer a la dreta. Baixem cap avall fins la carretera que va a Pinet. Passem enfront, on tenim el panell publicitari que ens explica geogràficament la ruta de PR-CV 434. Prosseguim en direcció Pinet. El barri de la Costa, que duu a l’Ermita i el Convent, el deixem a l’esquerra. Creuem la carretera i agafem una via de passeig, a la dreta. Un xicotet jardí ens recorda la nostra història de Moros i Cristians, la coneguda batalla del Barranquet de la Sang. Cal seguir amunt. Travessem la carretera del convent i tot recte, seguim per la carretera de Pinet. Quan passem dues baixades, deixem a la dreta una cantera i a l’esquerra una finca vallada. En la mateixa corba de la carretera topem amb una senyal informativa del desviament. Cal marxar per eixe camí ample fins arribar a un panell informatiu sobre el castell del Xiu. Estem al GR-236. El camí es converteix en un senderol costerut on la pebrella i la sajolida ens tonifiquen l’entorn. Pugem durant una estoneta. Dalt de la carena deixem el GR-236 i ens desviem, a la dreta, cap a l’esmentat castell. Es un indret amb molta història, de forma triangular, amb l’aljub corresponent i ben comunicat amb altres castells de les rodalies. Lloc de visita obligada al terme de Llutxent.

DESCRIPCIÓ DEL DESVIAMENT Nº 2 (D-2)

Cal desviar-se del PR-CV 434 quan ja hem passat de vista el pic del Puig Agut per un senderol molt estret i brut que hi ha a la dreta. Ens l’indica un muntonet de pedres. En uns deu minuts estem al cim. Val la pena pujar si bufa el ponent. Des del cim divisarem, seguint les agulles d’un rellotge: al nord, l’Alt de la Lletrera; al nord-est, el Montdúver; a l’est, l’illa d’Eivissa i el Montgó; al sud-est, el pic de La Safor i la Cuta; al sud, Serrella, Aitana i la penya “El Barco”; al sud-oest, el Benicadell i el Montcabrer; a l’oest, Llutxent amb tota La Vall d’Albaida i al sud-oest, la Penya Migdia, dalt de Pinet. Després de les fotografíes pertinents, baixem per prosseguir la marxa, gaundint de les meravelloses panoràmiques que ens oferix el Barranc del Batla Mala, mal dit Barranc del “Maricon” i de la comarca de la Safor, deixant a mà esquerre la penya del Recer on la terreta d’escurar i la pebrella ens van acompanyant.

DESCRIPCIO DEL DESVIAMENT Nº3 (D-3)

Aquest desviament unix la variant 4 (V-4) amb la variant 3 (V-3). Apareix una bifurcació del trajecte. Estem al Pla de Badenes, indret on es poden trobar bolets. Seguim pel camí que ens porta al poblat morisc del Rafal. Ho indica una senyal. Prosseguim. Creuem un estret torrent. Pugem per la cova Tella amunt. Ja dalt, albirem unes casetes agrupades en dos barris separats pel camí. Una carrasca vigila l’entrada al Rafal. Hi ha algun corral de ramaderia. Ens trobem al poblat morisc del Rafal. Sols quatre casetes estan ben conservades. Observem oliveres centenàries. Ens desperta la curiositat la construcció d’un forn morú a l’esquerre. Algunes cases estan assolades. Sense abandonar el curs del camí principal, arribem a la fonteta del Rafal. Enfront d’ella hi ha un abeurador per a beure els ramats i un viver per a ús agrícola. Cal cuidar aquest lloc contínuament. Després de descansar i reposar forces, reprenem el camí costerut i ample de la dreta. Avancem junt a un xalet nou on davant hi ha una figuera Poletana. Bancals d’oliveres ens saluden. El camí ample va a parar a un assegador empinat i de difícil accés. L’abancalament de taules d’oliveres ens crida l’atenció. Pugem poc a poc. Quan ja planegem, estem entrant al barranc del Rafal, on el relleu valencià es manifesta d’una forma natural i salvatge . S’endinsem per l’ombria i ens impressionem de les vistes i de tot tipus de flora que anem trobant. Amb molta cura, anem agafant altura fins arribar a la variant tres (V-3). Estem a la Malladeta del Sapo, si tirem a l’esquerre ens allunyarem del poble i anirem fins al PR-CV 434 per anar al Surar o a la Catalana. Si doblem a la dreta, tornem per la variant tres (V-3) i per l’Alt de Barreres cap a Llutxent des d’on les vistes panoràmiques ens deixaran bocabadats.

DESCRIPCIO DEL DESVIAMENT Nº4 (D-4)

Seguint el PR-CV 434 pugem la costa del Surar. Ja dalt, deixem l’anomenat sender i ens dirigim a l’esquerre, cap al Surar. A uns dos-cents metres cal desviar-se per un senderol a mà dreta que ens portarà a la famosa Barraca de pedra: construcció de pedra seca per a caçadors, llauradors, calciners, etc. Hem de tornar pel mateix assegador fins el camí principal i doblem a la dreta, les primeres panoràmiques de la Mediterrània ens apareixen. Guaitarem bosquets de pins i carrasques. Passarem arrimats a un depòsit d’aigua no potable per a ús forestal. (De sobte quan arribem a un xicotet turó, on hi ha una plaqueta de flora autòctona, si ens desviem a la dreta podem arribar a la cova del Porc. Aquest senderol no esta senyalitzat). Continuant la marxa ja apareixen les primeres surereres així com les falagueres, el bruc… Estem arribant a la basseta del Surar, ja en terme de Pinet. Lloc on podem descansar. El Surar es un indret d’un valor botànic i faunístic molt especial. És el bosc de sureres més meridional del País Valencià. Marxem per un assegador que hi ha a mà dreta creuant un cercat de fil. Ens dirigim cap al cim més alt del terme de Llutxent. És una senda on solen aparèixer escurçons, cal navegar amb cura. Un quart d’hora més tard arribem a un creuer de sendes. Si tirem a la dreta arribem als Miradors, des d’on podem albirar el barranc de Borrell, la Penya el Frontó, tota la Marxuquera, la Serra Falconera i en la llunyania el Montgó i l’illa d’Eivissa. Si trenquem a mà esquerra creuem un parell foietes. La senda va empinant-se. Rodejats de carrasques joves pugem poc a poc fins el cim. Cap al mar, a llevant, ens meravellem de la vista panoràmica del barranc del Borrell. A l’esquerra ens aguaita el Montdúver. Cal traslladar-se pel mateix trajecte fins la basseta del Surar i tornar poc a poc. Observació: aquest recorregut es pot fer amb cotxe anant per la carretera de Pinet i abans d’arribar al poble desviar-se per la báscula i seguir el camí principal fins el Pujol i pujar per la costa del Surar.